Terminologia technologii żywności.
Technologia – jest to dziedzina nauki zajmująca się procesami
wytwórczymi lub inaczej technologicznymi, produkcyjnymi.
Słowo technologia pochodzi z języka greckiego i oznacza rzemiosło,
czyli rękodzielnictwo.
Technologia żywności – jest to nauka, której dziedziną jest
przebieg procesów technologicznych produkcji żywności.
Towar – jest to wszystko to, co można sprzedać, czyli
wszystko to, co przedstawia wartość materialną i jest przeznaczone
na sprzedaż.
Produkcja – polega na przetworzeniu surowców na półprodukty a
następnie na wyroby gotowe.
Proces produkcyjny – jest to inaczej proces technologiczny,
czyli całokształt działań zmierzających do wytworzenia danych
towarów, przeznaczonych na sprzedaż przy udziale surowców,
materiałów pomocniczych, półproduktów, aparatury i wyposażenia
technologicznego.
a) Surowce – są to towary, które należy zakupić lub nabyć, aby
następnie wprowadzić je w procesie technologicznym do półproduktu
lub\ i do wyrobu gotowego.
Surowce wchodzą bezpośrednio w skład wyrobu gotowego.
b) Półprodukty – są to towary wytworzone w zakładzie produkcyjnym z
surowców, przy udziale materiałów pomocniczych, maszyn i innych
czynników produkcyjnych, nie będące gotowym wyrobem, jednak
wchodzącym w skład wychodzącego gotowego towaru.
c) Materiały pomocnicze – są to towary, którymi należy się posłużyć
w procesie technologicznym, w celu uzyskania wyrobu gotowego, nie
wchodzące jednak bezpośrednio w jego skład.
d) Maszyny i wyposażenia techniczne – służą do wytwarzania towarów z
surowców na półprodukty, a następnie na wyroby gotowe.
e) Wyroby gotowe – są to towary wykonane w zakładzie produkcyjnym z
surowców, przy udziale materiałów pomocniczych, maszyn i urządzeń
technicznych, przeznaczone na sprzedaż.
f) Towar – jest to wszystko, co można sprzedać, czyli wszystko, co
przedstawia wartość materialną i jest przeznaczone na sprzedaż.
g) Żywność – to towary będące produktami dostarczającymi organizmowi
substancji potrzebnych do właściwego funkcjonowania, czyli
składników pokarmowych.
h) Składniki pokarmowe – to takie substancje chemiczne jak:
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany Składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie
technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu
gotowego, będącego produktem gotowym.