składniki chemiczne

 

składniki nieodżywcze

 

Składniki nieodżywcze

Składniki nieodrzywcze – są to substancje obecne w żywności niewpływające na organizm człowieka energicznie, budulcowo lub regulująco.

Substancje te klasyfikuje się ze względu na inne oddziaływanie na organizm lub ze względu na pochodzenie:

· Substancje obojętne dla organizmu człowieka np. smakowo – zapachowe, barwniki

· Substancje szkodliwe dla zdrowia

· Substancje występujące naturalnie w surowcach roślinnych i zwierzęcych np. w tłuszczach

· Substancje powstające w żywności w czasie procesu technologicznego lub w czasie magazynowania (substancje będące wynikiem reakcji chemicznej)

· Substancje celowo dodawane do żywności w postaci tzw. Dodatków

· Substancje przedostające się do żywności w postaci zanieczyszczeń lub skażeń
 

Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol