KONSPEKTY
LEKCJI
Prezentowane materiały są objęte prawami autorskimi, jeżeli
chcesz je wykorzystać - uszanuj pracę autora i podaj ich źródło
Materiały w opakowalnictwie żywności
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: wyposażenie techniczne,
Korelacja: technologia gastronomiczna
Cele edukacyjne: zapoznanie z zastosowaniem i cechami materiałów
stosowanych w opakowalnictwie żywności
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Proces
technologiczny ciasta kruchego
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: technologie produkcji
cukierniczej, technologia gastronomiczna
Cele edukacyjne: zapoznanie z metodami produkcji ciast kruchych,
rodzajami ciast kruchych, oraz wpływem metod produkcji i
surowców na jakość ciasta
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Rodzaje
i skład chemiczny ziaren zbóż
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: technologie produkcji
cukierniczej, towaroznawstwo żywności, surowce i materiały,
technologia żywności
Cele edukacyjne: zapoznanie z gatunkami zbóż, oraz produktami
przerobu zbóż stosowanymi jako surowiec w cukiernictwie
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Biologiczne
środki spulchniające- drożdże
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: surowce i materiały
pomocnicze, technologia piekarsko - cukiernicza, technologia
żywności, praktyczna nauka zawodu
Cele edukacyjne: zapoznanie z budową komórki drożdży, procesem
pączkowania, gatunkami grzybów drożdżowych, oraz znaczeniem
drożdży w produkcji piekarsko- ciastkarskiej
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Otrzymywanie
mąki z ziarna- proces przemiału
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: surowce i materiały
pomocnicze. towaroznawstwo żywności, technologia produkcji
cukierniczej, produkcja piekarska, technologia żywności,
technologia gastronomiczna
Cele edukacyjne: zapoznanie z procesem przemiału zbóż, oraz
produktami przerobu ziarna, mąka jako surowiec w cukiernictwie i
piekarstwie
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Charakterystyka
i normalizacja jaj
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: surowce i materiały
pomocnicze. towaroznawstwo żywności, technologia produkcji
cukierniczej, produkcja piekarska, technologia żywności,
technologia gastronomiczna
Cele edukacyjne: zapoznanie z gatunkami handlowymi jaj, oraz
produktami przerobu jaj, jaja i ich przetwory jako surowiec w
cukiernictwie i piekarstwie
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Składniki
ciasta drożdżowego- proces fermentacji alkoholowej
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: technologia produkcji
cukierniczej, produkcja piekarska, technologia gastronomiczna,
praktyczna nauka zawodu
Cele edukacyjne: zapoznanie ze zjawiskami biochemicznymi
zachodzącymi podczas prowadzenia ciast drożdżowych, oraz z
wpływem jakości i ilości surowców na jakość ciasta
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Metody
produkcji ciast drożdżowych
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: technologia produkcji
cukierniczej, produkcja piekarska, technologia gastronomiczna,
praktyczna nauka zawodu
Cele edukacyjne: zapoznanie z metodami prowadzenia ciast
drożdżowych, porównanie metod prowadzenia ciast, poznanie
zjawisk towarzyszących fazom tworzenia się ciasta
Proces technologiczny ciasta francuskiego
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Metody
produkcji ciast francuskich
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: technologia produkcji
cukierniczej, technologia gastronomiczna, praktyczna nauka
zawodu
Cele edukacyjne: zapoznanie z tradycyjną metodą wytwarzania
ciast francuskich, specyfiką i warunkami produkcji, oraz
przebiegiem procesu spulchniania
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Metody
przyrządzania kawy espresso
- konspekt zajęć z zakresu przedmiotów: technologia
gastronomiczna, wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
Cele edukacyjne: zapoznanie z metodami i zasadami zaparzania kaw
espresso, prezentacja urządzeń stosowanych do parzenia kawy
pobierz konspekt
lekcji >> plik PDF
pobierz kwartę
pracy >> plik PDF
pobierz
prezentację >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Jacy
jesteśmy, typy temperamentu
- konspekt godzina wychowawcza
pobierz >> plik PDF
____________________________________________________________________________________________________
Normy
i systemy wartości
- konspekt godzina wychowawcza
pobierz >> plik PDF