AKTUALNOŚCI                                                                                                                      sezon 2012/2013
_______________________________________________________________________________________________
 

Wojewódzki Konkurs Piekarski Śląskiej Wojewódzkiej Komendy Ochotniczych Hufców Pracy "Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza"


28 października odbyła się IV edycję wojewódzkiego konkursu piekarskiego pn. „Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza”. Organizatorem zmagań młodych piekarzy byli: Śląska Wojewódzka Komenda OHP, Hufiec Pracy w Rybniku oraz Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego. Głównymi celami przedsięwzięcia były: promocja zawodu piekarza wśród młodzieży OHP oraz rozwijanie kwalifikacji zawodowych na poziomie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych. Ważnym elementem konkursu była również integracja uczestników oraz wymiana doświadczeń zawodowych. Do zmagań konkursowych przystąpiło 12 uczestników z pięciu jednostek ŚWK OHP: Jaworzna, Bielska Białej, Siemianowic, Gliwic i Rybnika. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej (test wiedzy) oraz praktycznej (samodzielne przeprowadzanie procesu formowania, rozrostu i wypieku bułek poznańskich). Jury oceniało poziom opanowania wiadomości z zakresu teoretycznej wiedzy i umiejętności praktycznych uczestników. Na końcowy sukces wpłynęły m.in.: ilość zdobytych punktów w części teoretycznej, techniki wykonania wyrobów oraz parametry i powtarzalność partii wyrobu gotowego oraz prezentacja wyrobów gotowych. Największą wiedzą i umiejętnościami wykazał się Łukasz Harasiuk reprezentant Hufca Pracy w Rybniku, a dalej kolejno Łukasz Kołodziejczyk (Rybnik) oraz Mateusz Janoszka (Gliwice). Jury przyznało również jedno wyróżnienie, które otrzymał Kamil Iwański z Siemianowic Śląskich. Wszyscy laureaci otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez ŚWK OHP.

Tekst: Radosław Bała
Zdjęcia Katarzyna Piełka


...Konkurs "Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza" - fotorelacja

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Szkolenie technologiczne dla cukierników "100% cukru"


Dnia 18.10.2013, w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego odbyło się szkolenie dla uczniów w zawodzie cukiernik i kucharz. Tematyką szkolenia były techniki wytwarzania dekoracji i wyrobów cukierniczych z zastosowaniem cukru kryształu, pomad, glazur cukrowych oraz mas dragantowych. Zajęcia poprowadzi Krzysztof Krawczyński - technolog firmy Savpol Sp. z o.o. W czterogodzinnym szkoleniu wzięło udział 17 uczniów szkół zawodowych i techników z Katowic, Krakowa, Żor, Jastrzębia - Zdroju i Rybnika. Młodzież poznała zanikającą już sztukę produkcji wyrobów jednorodnych z mas powstałych na bazie cukru kryształu oraz metody produkcji dekoracji na torty oraz wyroby sezonowe i okolicznościowe z zastosowaniem pomad cukrowych i mas dragantowych. Dzięki współpracy z firmą Food Color - producentem wysokiej jakości barwników do żywności, uczniowie przeszli również szkolenie z zakresu zastosowania barwników spożywczych w sztuce dekoracji wyrobów cukierniczych.


...Szkolenie "100% cukru" - fotorelacja

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Rybnickie Mistrzostwa Szkół Cukierniczych i Piekarskich 14.06.2013

W piątek 14.06.2013 rynek w Rybniku opanowali pasjonaci sztuki cukierniczej i piekarskiej oraz smakosze słodkości... Podczas Dni Rybnika odbyły się dwie słodkie imprezy: Konkurs na nojlypszy konsek rybnickigo kołocza oraz Rybnickie Mistrzostwa Szkół Cukierniczych i Piekarskich organizowane przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego. Prezentacje Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego to tradycyjnie już, jedna z imprez uświetniających obchody Dni Rybnika a zarazem podsumowująca i zamykająca sezon szkoleniowy MAMZ. Na plenerowym konkursie o statuetkę Prezydenta Miasta Rybnika spotkali się najzdolniejsi adepci Małej Akademii z okręgu rybnickiego, których popisy mogliśmy niedawno podziwiać również podczas Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy rozgrywanych na targach branżowych SweetTARG w Katowicach. W namiocie rozbitym w centralnej części rynku spotkały się cztery zespoły reprezentujące Zasadniczą Szkołę Zawodową w Rybniku (oraz zakład cukierniczo - piekarski Wysłucha), Zespół Szkół nr 1 w Żorach, Ochotniczy Hufiec Pracy oddział w Rybniku oraz zespół w barwach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Przez cztery godziny na obleganych przez publiczność stoiskach powstawały cukiernicze i piekarskie dzieła sztuki: kompozycja kobiecych tortów w kształcie kapelusza, torebki oraz pantofelków, wykonana z biszkoptu i masy cukrowej oryginalnych rozmiarów gitara basowa, kolekcja chlebów zdobnych których dekoracja nawiązywała do tematyki Rybnika, kwiatowa instalacja z karmelu z abstrakcyjnymi dodatkami. Konkursowe zmagania przez cały czas czujnie obserwowali jurorzy wywodzący się ze środowiska członków Cechu Rzemiosł Różnych w Rybniku. Wyrównany wysoki poziom prac oraz kreatywność i zaangażowanie uczestników konkursu nie pozwoliły komisji wyłonić kolejnych miejsc w związku z czym postanowiono przyznać cztery równoważne wyróżnienia. Statuetka Prezydenta Miasta powędrowała jednak do zespołu Teresy Trzaskalik i Małgorzaty Samel reprezentujących MAMZ, które podjęły się wyjątkowo trudnego zadania jakim była praca z karmelem. Kompozycja z karmelu wzbudziła tez najwięcej emocji i zainteresowania publiczności wiec ostateczny werdykt był jak najbardziej uzasadniony. Zamykająca trzeci sezon działalności MAMZ plenerowa impreza możliwa była do zrealizowania dzięki pomocy Urzędu Miasta Rybnika oraz firm: Savpol, Baker Polska i Food Colours.

Miejmy nadzieję ze już we wrześniu MAMZ rozpocznie lejny, czwarty sezon a wraz z nim realizację nowej, jeszcze bogatszej oferty edukacyjnej dla młodych mistrzów w rzemiośle cukiernika i piekarza. W tym miejscu należy złożyć podziękowania tegorocznym sponsorom i mecenasom Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, do grona których zaliczamy firmy: Savpol, ZPC Wysłucha, EcoTrade, Fair Expo, Credin, Almar Electroniks, Baker Polska, Food Colours. dziękujemy przedstawicielom mediów branżowych, którzy zawsze są przy nas i wspierają nasza inicjatywę. Dziękujemy KOWEZiU i innym przedstawicielom systemu oświaty za promowanie idei MAMZ i innych form niezależnej i obokszkolnej edukacji. Dziękujemy również Zespołowi Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju za roczną gościnę pracowni technologicznej MAMZ oraz osobom prywatnym i nauczycielom, którzy aktywnie uczestniczyli w pracach MAMZ i wspierali swych oraz "adoptowanych" uczniów.

...Rybnickie Mistrzostwa Szkół Cukierniczych i Piekarskich - fotorelacja

________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 x 5 - czyli piątkowe maratony piekarskie w MAMZ 04/05.2013

Na przełomie kwietnia i maja, przez kolejnych pięć piątków odbywał się cykl pięciogodzinnych warsztatów szkoleniowe Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego - roboczo nazwany "Maratonem 5x5". W piątkowych popołudniach z MAMZ uczestniczyli uczniowie klasy 2 ZSZ z Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju praktykujący w zawodzie piekarz. Podczas kolejnych spotkań młodzi piekarze realizowali program szkoleń, który wpierw sami określili. Zajęcia poprzedzony były burzą mózgów podczas której każdy miał możliwość zaproponowania własnego tematu szkolenia. Młodzież kierowała się głównie wyborem takich technik i technologii, których nie miała dotychczas możliwości poznać podczas zajęć praktycznych w zakładach gdzie pobiera praktyczną naukę zawodu. W godzinach popołudniowych, przez kolejnych pięć piątków, przez pięć godzin uczniowie nauczyli się produkować wyroby półcukiernicze, wyroby półgastronomiczne i pizzę, chleby formowe z ziołami i chleby orkiszowe, chały zdobne, babki drożdżowe. Nauka tak rozległego asortymentu była możliwa wyłącznie dzięki wsparciu firmy SAVPOL, która jak zawsze szczodrze wyposażyła podopiecznych MAMZ w konieczne surowce i półprodukty. Być może, ten majowy "Maraton 5 x 5" zapoczątkuje zupełnie nową formę działalności Akademii i już wkrótce będziemy mieli okazję uczestniczyć w kolejnych "długodystansowych" szkoleniach?

...Maraton 5x5 - fotorelacja

 ..."Maraton 5x5" - reportaż i fotorelacja z warsztatów na łamach portalu Jasnet.pl

 ..."Maratony technologiczne w MAMZ" - relacja na łamach Edukatora Zawodowego (KOWEZiU)

 ..."Maraton MAMZ" - relacja w portalu Mistrz Branży

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet TARG- Katowice 04 - 06.03.2012

W pierwszych dniach marca, w Katowicach odbyły się jedne z największych i najbardziej prestiżowych targów cukierniczych, piekarskich i lodziarskich SweetTARG. W ciągu trzech dni od 3 do 5 marca Katowice stały się branżową stolicą polski. Dla środowiska branżowego SweetTarg to miejsce gdzie koniecznie trzeba zaistnieć. Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego podejęła się organizacji imprez towarzyszących IV Śląskim Targom Cukiernictwa, Piekarnictwa i Lodziarstwa "SweetTARG", które odbyły się w dniach 3 - 5 marca 2013 roku w Katowicach. Podczas trwania targów zorganizowano II Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy oraz Konfrontacje Mistrzów. Pierwszy dzień targowy był sposobnością do uczestnictwa w nadzwyczajnym wydarzeniu jakim były prezentacje technologiczne przeprowadzane przez przedstawicieli wiodących na polskim rynku firm produkcyjnych, handlowych oraz wybitnych rzemieślników. Konkurs „II Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy” miał miejsce w dniach 4 - 5 marca 2013 czyli podczas drugiego i trzeciego dnia Targów. ...więcej

 

...SweetTARG 2013 - fotorelacja

 ...

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Lekcja z Mistrzem "Pieczywo gatunkowe" - Jastrzębie - Zdrój 18.01.2013
 

18.01.2013 w pracowni Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, w Jastrzębiu – Zdroju gościł Aleksander Granieczny, technolog firmy Baker. Podczas sześciogodzinnego szkolenia grupa 25 uczniów zapoznana została z metodami produkcji pieczywa gatunkowego. Z bogatej oferty firmy wybrano dwa gatunki ciast chlebowych i bułkowych: pełnoziarnisty orkisz oraz ciasto z aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Uczestnictwo w szkoleniu pozwoliło młodym adeptom piekarskiego rzemiosła wzbogacić swe doświadczenie zawodowe a sekretne receptury ujawnione przez Mistrza Aleksandra być może już wkrótce zagoszczą w okolicznych piekarniach uatrakcyjniając ich ofertę – czego koneserom wytrawnego pieczywa serdecznie życzymy. Uczestnicy szkolenia otrzymali od organizatorów darmowe próbki mieszanek ciast, dzięki czemu młodzież będzie miała sposobność samodzielnie wykonać własne wypieki i poeksperymentować z tymi nowymi surowcami. Większość kursantów to uczniowie klas pierwszych, dla których zajęcia te były pierwszą sposobnością do sprawdzenia swych umiejętności w zakresie prowadzenia ciast, formowania wyrobów, prowadzenia rozrostu i wypieku. Duże zainteresowanie i wspaniała atmosfera towarzysząca warsztatom oraz doskonała organizacja skłaniają do kontynuacji współpracy pomiędzy MAMZ a firmą Baker. Obie strony mają nadzieję że te pierwsze warsztaty zapoczątkują kolejne cykliczne spotkania technologiczne z młodymi adeptami piekarskiego i cukierniczego fachu.

 

"Warsztaty chlebem pachnące" - reportaż. Autor materiału video: Łukasz Parylak JasNet.pl

 

...Pieczywo gatunkowe - fotorelacja z warsztatów

 ..."Warsztaty chlebem pachnące" - reportaż i fotorelacja ze szkolenia na łamach portalu Jasnet.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Lekcja z Mistrzem "Karmelowe fascynacje" - Jastrzębie - Zdrój 13.12.2012
 

W Zespole Szkół Zawodowych w Jastrzębiu - Zdroju odbyła się kolejna edycja cyklu szkoleń w ramach projektu "Lekcja z Mistrzem". Beneficjentami szkolenia byla czterdziestoosobowa grupa uczniów z trzech szkół pobierających naukę w zawodach cukiernika, piekarza i kucharza. Tematyką zajęć były technologie i techniki wykonania dekoracji cukierniczych na bazie mas karmelowych. Prezentacje prowadziła Angelika Gamon - uczennica klasy 3 praktykująca w zakładzie cukierniczo - piekarskim Budny. Młoda mistrzyni oczarowała uczestników swym urokiem, talentem cukierniczym oraz wysokim poziomem opanowania trudnej sztuki karmelarstwa. Zajęcia składały się z instruktarzu połączonego z pokazem oraz ćwiczeń indywidualnych. każdy z uczestników szkolenia miał możliwość spróbowania swych sił w samodzielnym wykonaniu dekoracji karmelowych. przeprowadzenie zajęć było możliwe dzięki wsparciu firmy Savpol, która ufundowała surowce oraz Cukierni Wysłucha, której właściciel udostępnił lampę karmelarską i sprzęt konieczny do przeprowadzenia tego szkolenia.

 

"Lekcja z Mistrzem w MAMZ" - reportaż. Autor materiału video:  Łukasz Parylak JasNet.pl


 

...Karmelowe fascynacje - fotorelacja z zajęć

 ..."Lekcja z Mistrzem" - reportaż i fotorelacja ze szkolenia na łamach portalu Jasnet.pl

 ..."Karmelowe królestwo" - relacja w portalu DlaPiekarzy.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty "Wielkie Pierniczenie" - Jastrzębie - Zdrój 22 - 29.11.2012

To juz trzecia edycja tej cyklicznej imprezy będącej cyklem szkoleń technologicznych poświęconych technikom produkcji wyrobów z ciast piernikowych. 22.11 odbył się etap szkoleniowy warsztatów. Warsztaty przeprowadzone przy współpracy z firmami Eco Trade i Savpol tradycyjnie już poprowadził Daniel Waliszewski. W szkoleniu wzięło udział siedem dwuosobowych zespołów uczniów kształcących sie w zawodach cukiernika, piekarza oraz kucharza. Uczestnicy zapoznani zostali z przebiegiem procesu wytwarzania ciasta piernikowego oraz metodami formowania wyrobów tego asortymentu. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie instalacji przestrzennej w postaci piernikowego domku. Kolejnymi etapami trwających tydzień warsztatów były: ćwiczenia praktyczne mające na celu wyćwiczenie nabytych podczas szkolenia umiejętności,  zaprojektowanie i przećwiczenie pracy konkursowej a następnie udział w finale warsztatów, podczas którego adepci musieli wykazać się poziomem w jakim nabyli nowe kompetencje w ramach tego zadania zawodowego. Finał warsztatów miał postać konkursu, podczas którego zostły wyłonione i nagrodzone najlepsze team'y młodych piernikarzy. Ostatecznie najwyzej oceniona została praca zespołu reprezentującego OHP w Rybniku.


 

"Wielkie pierniczenie w MAMZ" - reportaż. Autor materiału video: Łukasz Parylak JasNet.pl

 

...Wielkie Pierniczenie - fotorelacja z etapu szkoleniowego

... "Cmentarz z piernika - czyli Wielkie Pierniczenie w Jastrzębiu - Zdroju" - słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm

 ..."Wielkie pierniczenie ruszyło!" - relacja i fotorelacja z etapu szkoleniowego na łamach portalu Jasnet.pl

 ..."Cuda z piernika!" - reportaż i fotorelacja z etapu konkursowego na łamach portalu Jasnet.pl

 ..."Wielkie pierniczenie z MAMZ" - relacja i fotorelacja z warsztatów portalu TuJastrzebie.pl

 ..."Takie pierniki to tylko w MAMZ -ie!" - relacja z warsztatów na łamach portalu czasopisma Mistrz Branży

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Przedszkolaki na start! Czyli słodziaki małe i duże... - warsztaty MAMZ 18.10.2012

Podczas warsztatów zorganizowanych przez MAMZ czterolatki wypiekały ciasteczka drożdżowe. W warsztatach wzięło udział 18 przedszkolaków, które poznawały arkana sztuki cukierniczej pod opieką uczniów klas 1 ZSZ z Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju, Zespołu Szkół Zawodowych z Jastrzębia - Zdroju oraz OHP w Rybniku . Kilkugodzinne zajęcia praktyczne poprowadził mistrz Piotr Burzawa, który bez problemów odnalazł się w trudnej roli nauczyciela przedszkolaków. Wyzwanie było poważne gdyż zarówno dla czterolatków jak i starszej młodzieży był to pierwszy kontakt z wyrabianiem i formowaniem ciasta drożdżowego. Zarówno przedszkolaki jak i uczniowie klas pierwszych w zawodzie cukiernik i piekarz świetnie się bawili i dużo się nauczyli. Przeprowadzenie tych niecodziennych warsztatów było możliwe dzięki udostępnieniu przez firmę Savpol surowców koniecznych do przygotowania wypieków. Po zakończeniu warsztatów odbyła się prezentacja nowego urządzenia - Receptora przekazanego MAMZ przez firmę Al Solution. Prezes firmy Pan Tomasz Kostek zapoznał młodzież z zasadami obsługi tego specjalistycznego sprzętu i możliwościami jakie daje zastosowanie Receptora w produkcji cukierniczej i piekarskiej.

Zajęcia z przedszkolakami były sposobnością do inauguracji nowego sezonu działań Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Rok szkolny 2012/ 2013 to już trzeci sezon funkcjonowania tej nieformalnej inicjatywy edukacyjnej skupiającej swe działania na kształceniu i promocji młodych kadr w branży.

 

"Przedszkolaki na start!" - reportaż. Autor materiału video:  Łukasz Parylak JasNet.pl

 

...Przedszkolaki na start! - fotorelacja

 ..."Dzieci wystąpiły w roli cukierników" - relacja i fotogaleria w serwisie TuJastrzebie.pl

 ..."Palce lizać!" - relacja i fotogaleria w serwisie JasNet.pl

 ..."Mali mistrzowie..." - videorelacja z warsztatów w serwisie JasNet.pl

 ..."MAMZ, Piotr Burzawa i przedszkolaki... " - felieton w serwisie MistrzBranzy.pl

 ..."Warsztaty dla przedszkolaków" - relacja uczestników warsztatów z OHP w Rybniku

 ________________________________________________________________________________________________________________________________________

Team OHP z Rybnika gospodarzem strefy pizzy na targach Polagra w Poznaniu - 10.10.2012

Dzięki uprzejmości czasopisma „Mistrz branży” oraz współpracy z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego podopieczni hufca w Rybniku byli współorganizatorami „Strefy Pizzy”  na targach Polagra w Poznaniu. To właśnie pizza królowała na stoisku „Mistrza branży”. Sebastian, Krzysztof i Łukasz pod okiem mistrza Piotra Burzawy prezentowali zwiedzającym targi „wariacje z pizzy” z zastosowaniem oryginalnej włoskiej receptury przygotowywania ciasta do tej potrawy. Końcowy efekt pracy uczestników wzbudził zachwyt smakowy wśród degustujących. Oprócz pokazów młodzież miała okazję zwiedzić wszystkie ekspozycje Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych „Polagra-Food” oraz IV Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego.  Tekst i zdjęcia: Radosław Bała
 

 ..."Pyszna pizza OHP z Rybnika" relacja w portalu Nowiny.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego uruchomiła nową pracownię cukierniczo - piekarską - 10.10.2012

W gościnnym Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju od dzisiaj działa nowa pracownia szkoleniowa MAMZ. Dzięki udostępnieniu przez prezesa firmy SAVPOL siedmiu stanowisk roboczych zmodernizowano starą pracownię szkolną na potrzeby profesjonalnych szkoleń dla młodych kard cukierników i piekarzy. Koszt zakupu stanowisk roboczych znacznie przekroczył 10000 zł a to nie pierwsza inwestycja SAVPOLU w działalność MAMZ. W Roku ubiegłym firma ta zafundowała adeptom Akademii profesjonalne maszyny produkcyjne w postaci pieca piekarskiego i mieszarki do ciast i mas. SAVPOL zabezpiecza również surowce na potrzeby szkoleń Akademii Bez takiego wsparcia inicjatywa jaką jest MAMZ nie mogła by zaistnieć w realiach obecnego systemu edukacji.

...Pierwsza lekcja w nowej pracowni - fotorelacja

 ..."MAMZ w nowej pracowni" relacja w portalu DlaPiekarzy.pl

 ________________________________________________________________________________________________________________________________________

MAMZ wkracza w epokę cyfrowej szkoły

Z początkiem roku szkolnego ruszył nowy projekt pod kryptonimem New Model School, którego celem jest rozbudowa Almanachu Cukierniczo Piekarskiego w formie wolnych, niekomercyjnych zasobów sieciowych oraz oprogramowania edukacyjnego na stacjonarne i mobilne  urządzenia IT Projekt NMS adresowany jest do uczniów branży cukierniczej i piekarskiej.

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Jastrzębiu - Zdroju, Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju oraz Zespołu Szkół nr 1 w Żorach  od początku nowego roku szkolnego mają możliwość korzystania podczas zajęć z najnowocześniejszego sprzętu IT, który w połączeniu ze specjalistycznym oprogramowaniem edukacyjnym ma im pomóc w zdobywaniu wiedzy teoretycznej z zakresu techniki i technologii produkcji cukierniczej i piekarskiej. Dzięki multimedialnemu podręcznikowi młodzież, za pośrednictwem sieci Internet, ma stały dostęp do bieżąco aktualizowanych opracowań kolejnych tematów i działów programu nauczania. Multimedialny „Almanach cukierniczo-piekarski” to pierwszy e-podręcznik kierowany do uczniów ZSZ, a zarazem platforma e-learningowa i serwis branżowy. Realizacja tego tego nowego projektu pod nazwą New Model School jest możliwa dzięki współpracy Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy AI Solution, której specjalnością jest konstruowanie specjalistycznego oprogramowania dla przemysły (w tym dla produkcji cukierniczej i piekarskiej).  AI Solution jest konstruktorem i producentem m.in.. Receptora, urządzenia zarządzającego recepturami i procesami technologicznymi w zakładach cukierniczych i piekarskich.

 ..."Ciasteczka na tabletach - czyli skąd się biorą cyfrowe szkoły?" artykuł w portalu edukacyjnym EduNews.pl

 ..."Na Górnym Śląsku działa pierwsza cyfrowa szkoła zawodowa" relacja w portalu MistrzBranży.pl

 ..."Zawodówki XXI wieku" artykuł w portalu miejskim JasNet.pl

 ..."ZS 1 pierwszą cyfrową zawodówką" artykuł w portalu miejskim WirtualneŻory.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

MAMZ reprezentantem Polski na Europejskim Kongresie Nauczycieli i Edukatorów 27-29l09.2012

Jednym z celów międzynarodowego kongresu było przedstawienie dobrych praktyk w edukacji i przedsiębiorczości. Podczas  trwającego trzy dni cyklu prelekcji, paneli i debat 90 osób z ponad 40 krajów europy i świata przedstawiało stosowane przez nich dobre praktyki oraz pracowało nad wspólną strategią rozwoju nauczania przedsiębiorczości i wskazywania młodym ludziom dróg rozwoju osobistego.  Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, którą reprezentowała Zuzanna Bernacka - Jaroszewicz wzbudzała bardzo duże zainteresowanie. Poza założeniami samego projektu słuchacze zwrócili uwagę na formy działania. Ze szczególnym zdziwieniem przyjmowany był fakt, że MAMZ działa dzięki tzw. ludziom dobrej woli, tj. że nikt na tym projekcie nie zarabia. Wśród uczestników pojawiły się głosy próby wprowadzenia podobnej inicjatywy, lub przyjęcia do już istniejących projektów niektórych założeń Akademii, co z pewnością daje dużą satysfakcję zaangażowanych w nią osób.      Tekst i zdjęcia: Zuzanna Bernacka - Jaroszewicz
 

 ..."Pracowity Kongres" relacja w portalu DlaPiekarzy.pl

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

RSS

 

stat4u