ZESPOŁOWE MISTRZOSTWA MŁODYCH CUKIERNIKÓW                                                                                                                  
_______________________________________________________________________________________________
 

Mała Akademia mistrzostwa Zawodowego jest organizatorem ogólnopolskiego konkursu Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników. Mistrzostwa są imprezą towarzyszącą międzynarodowym tarfgom cukierniczym, lodziarskim i piekarskim Sweet Targ w Katowicach. Zapraszamy do udziału w mistrzostwach.

Tematem tegorocznych Mistrzostw są Mazurki Wielkanoce. Zadaniem dwuosobowych zespołów jest przygotowanie mazurka wielkanocnego oraz porcji przeznaczonej do degustacji. Uczestnicy mogą wczesniej przygotować wszystkie półprodukty lecz proces składania i wykańczania musi się odbywać podczas trwania konkursu.

Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. W konkursie mogą wziąć udział uczniowie pobierający naukę w zawodzie cukiernika lub zawodach pokrewnych oraz pasjonaci sztuki cukierniczej uczący się w szkołach ponadgimnazjalnych.

Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego podanego w Regulaminie Konkursu

 

Regulamin konkursu

Konkurs – Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników 2015 jest konkursem o randze ogólnopolskiej odbywającym się w ramach Śląskich Targów Cukiernictwa, Piekarnictwa i Lodziarstwa "SweetTARGi" w Katowicach w dniu 02 marca 2015.

I. Postanowienia ogólne

I.1. Organizatorem Konkursu jest Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego. Konkurs organizowany jest dzięki wsparciu firmy Savpol.

I.2. Konkurs odbędzie się w dnia 02.03.201 w godzinach trwania Targów Sweet Targ w Katowicach.

I.3. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów w zawodzie cukiernik. Dopuszcza się również uczestnictwo w konkursie uczniów szkół piekarskich, gastronomicznych i spożywczych oraz uczniów innych szkó ponadgimnazjalnych.

I.4. W konkursie biorą udział zespoły dwuosobowe, które mogą (nie muszą) reprezentować zakład produkcyjny, szkołę, instruktora lub sponsora zespołu.

 I.5. Konkurs ma formę pokazu technik wykonania określonego dzieła publiczności zwiedzających Targi. Zespoły kolejno po sobie przeprowadzają prezentacje, które są oceniane przez jurorów w trakcie ich trwania.

I.6. Czas na przeprowadzenie prezentacji przygotowania prac konkursowych wynosi maksymalnie 3 godziny, w tym czasie uczestnicy zobowiązani są również uprzątnąć swoje stanowisko pracy. W nieprzekraczalnym czasie (do 3 godz.) zespoły mają obowiązek przedstawić prace do oceny.

I.7. Organizator zapewnia uczestnikowi boks konkursowy. Stanowisko robocze wyposażone jest w następujący sprzęt: piec konwekcyjny, mieszarko ubijarkę, zamrażarkę szokową, chłodziarkę, zlewozmywak, stół roboczy, wózek kelnerski, kuchenkę mikrofalową, naczynia i podstawowy, drobny sprzęt produkcyjny.

I.8. Zespoły zobowiązane są do zabezpieczenia we własnym zakresie pozostałego sprzętu (nie ujętego w opisie wyposażenia stanowiska konkursowego) oraz dodatkowych narzędzi koniecznych do wykonania swoich prac konkursowych.

I.9.  Organizatorzy zapewniają uczestnikom nakrycia głowy, przepaski i bluzy, na których umieszczone są logo organizatorów i sponsorów. Dopuszcza się aby uczestnicy występowali w innych ubraniach roboczych, na których mogą się znajdować inne emblematy po wcześniejszej konsultacji i zatwierdzeniu przez organizatorów.

I.10. Organizatorzy zapewniają uczestnikom surowce konieczne do wykonania pracy konkursowej w ilości wskazanej przez uczestników po wcześniejszej konsultacji z organizatorem. W przypadku braku informacji o zapotrzebowaniu - przyjmuje się że uczestnik zabezpiecza niezbędne surowce we własnym zakresie.

I.11. Oceny prac konkursowych i przebiegu prezentacji dokonuje jury, którego werdykt jest ostateczny i nie podlega odwołaniu.

I.12. Skład komisji oceniającej powołuje organizator. Członkowie jury nie mogą być w żaden sposób związani z uczestnikami konkursu.

I.13. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do publikacji zarówno w formie pisemnej jak i elektronicznej materiałów konkursowych, receptur, nazw firm oraz nazwisk osób startujących. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do publikacji fotograficznej oraz filmowej prac oraz innych materiałów konkursowych poszczególnych zespołów .

II. Opis zadań konkursowych:

II.1. Każdy zespół prezentuje wykonanie jednego eksponatu.

II.2. Tematyką prac konkursowych są mazurki wielkanocne.

II.3. Mazurek może być wykonany dowolną techniką, w dowolnym stylu i może mieć dowolny kształt oraz dowolną wielkość.

II.4. Każdy zespół przygotowuje poza eksponatem głównym porcję mazurka poddaną degustacji i ocenie walorów smakowych.

II.5. Zastrzega się że praca konkursowa musi być w całości wykonana z jadalnych surowców i półproduktów.

II.6. Praca konkursowa może być wykonana z gotowych półproduktów jednak musi być złożona, wykończona i udekorowana podczas konkursu.

II.7. Zastrzega się prawo do dyskwalifikacji zespołu, który podczas swej prezentacji używa gotowych elementów dekoracyjnych nie wykonanych podczas konkursu lub elementów niejadalnych. 

II.8. Uczestnik musi krótko zaprezentować swój eksponat i omówić zastosowane techniki dekoracji wraz z opisem zastosowanych surowców.

II.9. Każdy uczestnik musi przesłać do organizatora zgłoszenie na formularzu zgłoszeniowym.

III. Ocena prezentacji konkursowych

III.1. Ocenie podlegają: forma i styl dzieła konkursowego, metody produkcji, walory smakowe i sposób dekoracji oraz forma prezentacji całego procesu powstawania pracy konkursowej.

III.2. Jurorzy poddają ocenie pracę uczestników według własnych kryteriów.

III.3. Ostateczna ocena następuje po konsultacji członków Jury.

III.4. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w miejscu organizacji konkursu dnia 02. marca 2015 podczas uroczystości zakończenia konkursu i wręczenia nagród.

IV. Nagrody

Nagrodami za pierwsze, drugie i trzecie miejsce dla każdego uczestnika najlepszego zespołu są puchary przyznane przez wydawcę czasopism branżowych Cukiernictwo i Piekarstwo oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów Mistrzostw.

V. Zgłoszenia do konkursu

V.1. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 15 lutego 2015.

V.2. O dopuszczeniu zespołu do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń.

V.3. O dopuszczeniu lub odrzuceniu, kandydaci do konkursu zostaną powiadomieni przez organizatora e-mailem lub telefonicznie.

V.4. Zgłoszenia do Konkursu przyjmowane są wyłącznie online, za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego dostępnego TUTAJ

 

 

stat4u